Connect with us

Actueel

Let goed op: Dit zijn de heftige bijwerkingen van het Moderna-vaccin! |

Het Moderna-vaccin is het tweede vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie. Dit vaccin beschermt je tegen de ziekte COVID-19, hieronder zullen we je alles vertellen over dit vaccin.

Hoe goed beschermt dit vaccin mij tegen COVID-19?

Moderna’s vaccin heeft een effectiviteitspercentage van 94 procent. Dit houdt in dat slechts 94 van de honderd mensen die normaal gesproken COVID-19 zouden krijgen na de vaccinatie, dat niet meer zullen krijgen. Zes mensen nog wel dus.

Het vaccin van Moderna kan ouderen en mensen met een verhoogd risico op ernstige COVID-19, zoals mensen met diabetes, beschermen.

Hoe lang werkt het vaccin?

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft laten weten dat het vaccin voor ten minste 2 tot 3 maanden effectief is. Ze verwachten dat het vaccin daarna nog lang haar werk zal blijven doen maar dat is niet zeker. We weten dit niet 100 procent zeker omdat er nog niet veel mensen zijn geweest die het vaccin langer dan drie maanden geleden hebben gekregen.

Wanneer gaat dit vaccin werken?
Het Moderna-vaccin gaat niet gelijk werken als je gevaccineerd bent. Je moet het vaccin namelijk twee keer krijgen. Na de eerste keer moet je binnen 28 dagen het vaccin nog een keer krijgen. Het vaccin werkt voor 94% als je de tweede keer bent gevaccineerd, na zeven dagen.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je dan niet beschermt bent als je de eerste keer bent gevaccineerd want je lichaam gaat wel gelijk antilichamen produceren die het coronavirus onmiddellijk onschadelijk kunnen maken (als je het zou innemen). Dit kost wel wat tijd maar twee weken na het eerste vaccin bent je al voor een deel beschermt tegen het coronavirus. Als je voor de tweede keer bent gevaccineerd dan ben je wel veel beter beschermd.

Kan je het coronavirus nog steeds verspreiden na de vaccinatie?
Ze zijn er inmiddels natuurlijk achter dat het vaccin erg goed werkt maar ze ze weten nog niet of het vaccin ervoor kan zorgen dat je het virus niet meer verspreidt. Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan het LUMC, zegt dat hij bijna zeker weet dat de goedgekeurde coronavirusvaccins ervoor kunnen zorgen dat je het virus minder snel verspreidt.

Wat zijn de belangrijkste bijwerkingen?

Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

1. Hoofdpijn (65%)
2. Pijn waar de prik is gegeven (92%)
3. Vermoeidheid (70%)
4. Spierpijn (62%)
5. Pijn in de gewrichten (46%)

Deze bijwerkingen krijg je meestal binnen twee dagen nadat je het vaccin hebt gekregen. Mensen die het vaccin hebben gekregen hebben er meestal maximaal drie dagen last van. Ernstige bijwerkingen zijn vooralsnog niet bekend.

Hoe zit het met zeldzame bijwerkingen?

Moderna’s vaccin werd getest bij meer dan 15.000 mensen voordat het werd goedgekeurd. Daarom kennen we de gebruikelijke en iets minder gebruikelijke bijwerkingen van dit vaccin. Volgens de MDB is de kans op nog onbekende bijwerkingen laag, maar niet nul. Daarom zal dit vaccin ook na ontvangst getest blijven worden.

Voor wie is dit vaccin niet geschikt?

Je kunt het Moderna-vaccin nemen als je 18 jaar of ouder bent. Als je jonger bent mag je het vaccin nog niet en dat komt omdat het vaccin nog niet op kinderen getest is. Je kunt de ingrediënten hier vinden. Ben je niet zeker of je allergisch bent? Neem dan contact op met je arts.

Het RIVM raadt aan bij zwangere vrouwen om zich pas te laten vaccineren ze bevallen zijn. Er is weinig onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als een zwangere vrouw het vaccin krijgt. Er is nog geen bewijs gevonden dat zwangere vrouwen bijwerkingen zouden krijgen van het vaccin.

Mensen die het volgende doen of last van hebben moeten het vaccin niet nemen:

1. Mensen die bloedverdunners nemen.
2. Mensen die een slecht immuunsysteem hebben door ziekte of bepaalde medicijnen.
3. Mensen die in het verleden een ernstige allergische reactie hebben gehad na een vaccinatie.

Heb je last van bovenstaande aandoeningen? Neem dan altijd contact op met een arts.

Hoe werkt dit vaccin?

Het vaccin van Moderna is een zogenaamd mRNA-vaccin. Dit betekent dat er deeltjes genetische informatie (mRNA) in zitten. Deze genetische informatie zorgt ervoor dat er een klein stukje van het coronavirus in het lichaam wordt gemaakt. Dit betekend niet dat je COVID krijgt maar zorgt er alleen voor dat je lichaam gewend raakt aan het coronavirus. Deze gewenning zorgt ervoor dat als het coronavirus met je in contact komt, het snel onschadelijk kan worden gemaakt.

Nadat de stukjes van het coronavirus zijn gemaakt, wordt het vaccin snel door het lichaam afgebroken. In tegenstelling tot verschillende berichten op Facebook en Twitter, zijn deze vaccins niet in staat om je DNA te wijzigen.

Wat als het coronavirus verandert?

COVID-19 verandert heel erg vaak maar heeft vaak geen effect op hoe effectief het coronavaccin is.

Het kan wel zo zijn dat als er een nieuwe variant van het virus opduikt dat het vaccin minder sterk of effectief is en daarom zijn artsen nu volop aan het onderzoeken of het Moderna-vaccin even effectief tegen de Britse, Zuid-Afrikaanse en Japanse varianten. Tot nu toe is er nog niks bekend over of het vaccin minder effectief is tegen deze varianten.

Lees verder

Actueel

Zien: Heleen van Royen deelt foto van beestachtige bedpartner

Helen van Royen had een geweldige avond. Maar ze besteedt natuurlijk niet alleen.

Schrijver Helen van Royen had een goede nacht. De mooie vrouw brengt de avond rustig door in haar bed. Soms heb je het echt nodig. In plaats van de hele nacht rond te hangen, dacht Helen aan ontspannen in bed. En ze vindt het geweldig. Ze kon echter niet helemaal alleen zijn en dus sprong het beest bij haar in bed. Letterlijk een beest, want het is de hond van Heleen. En waar het dier normaal gesproken een mand zou hebben om in te slapen, mocht het deze keer bij Helen in bed kruipen. En ja hoor, ze vinden het allebei erg mooi.

Helen ontspant met haar hond in bed

Wie de video heeft gemaakt, is nog onduidelijk. Maar wat duidelijk werd, was dat Helen een zeer comfortabele avond had met haar favoriete viervoeter. En je kunt het zien. Helene had zich nog nooit zo op haar gemak gevoeld. Ook haar trouwe hond lijkt het naar zijn zin te hebben op de lakens. Normaal mag hij waarschijnlijk niet in bed kruipen, dus hij moet dit als een feestje hebben ervaren. Het dier is zachtaardig maar ook erg rustig en gehoorzaam. Helen heeft hem duidelijk heel goed opgevoed. Mooie vrouwen kunnen het ook, het is duidelijk de autoriteit waar we naar luisteren. En dan maakt het niet uit of je een mens of een hond bent.

Tragisch nieuws voor Helen van Royen

Helen is een grote hondenliefhebber. Ze is een ambassadeur voor de bescherming van honden en beseft hoe belangrijk het is om dieren een goed thuis te bieden. We weten al dat Helen een groot hart heeft, maar ze heeft zoveel gegeven aan de arme dieren van deze wereld, wat haar nog empathischer maakt. Helen had onlangs ook hartverscheurend nieuws. Haar Duitse herder is dood. Het dier is vrij oud, maar dit is natuurlijk geen goed nieuws om mee te maken. Gelukkig kan Helen zich nog alle goede herinneringen herinneren die ze met het dier had. Het hielp hem er doorheen.

Helen werkt aan nieuw materiaal

De beste manier om na dergelijk nieuws van gedachten te veranderen, is door aan iets heel anders te beginnen. En dat is wat Helene doet. In haar schrijfkamer richt ze zich op een nieuw project. Wat Helen doet, houdt ze nog even voor zichzelf, maar het belooft een interessante te worden. Helen sluit zich voorlopig nog even op in haar kantoor zodat ze zich optimaal kan concentreren. Verwacht dus in de nabije toekomst minder Helen op tv-shows en shows te zien.

Lees verder

Actueel

Jaimie Vaes: ‘Dat nare mannetje Lil Kleine heeft gewoon mijn zweep meegenomen’

Jaimie Vaes en Jorik Scholten werden gescheiden, maar de verdeling van de nalatenschap droeg bij aan het lijden. Lil Kleine heeft zich zijn diamanten zweep toegeëigend. “Die klootzak. Dat is mijn zweep. Hij pakte gewoon mijn zweep met diamanten. Het is echt duur. »

Het stel ging eerder dit jaar uit elkaar nadat de rapper zijn ex zou hebben mishandeld (plassen). Op internet zijn beelden opgedoken waarop te zien is dat Kleine zijn toenmalige vriendin uit de auto zou slepen en haar hoofd tussen de deur klemde. Vaes heeft een klacht ingediend.

In de tweede aflevering van de realityserie Jaimie: In The Vaes Lane zegt Jamie dat de twee strijden om “die kuttoelage”. Jaimie: “Hij zou hem echt in zijn hol kunnen steken.” Maar volgens Jaimie ging het niet goed met het uitdelen van de materialen. ‘Die gemene jongen heeft net mijn zweep gepakt. Deze klootzak. Dat is mijn zweep. Hij pakte gewoon mijn zweep met diamanten. Het is echt duur. »

Het is nog niet duidelijk waarom de diamant wordt geserveerd. Jaimie Vaes zei dat Lil Kleine meer waardevolle spullen van haar afnam. “Het is pesten. Ik ben de moeder van zijn kind. Zelfs toen je uit elkaar ging, hoopte je op respect en dat is niet gekomen”, zei ze over het gedrag van haar verloofde. Vaes zei ook dat het gedrag van Jorik “verslechtert”. “Maar ik zal niet meer zo gekwetst of behandeld worden.”

Lees verder

Actueel

Heftig: ’Dennis Schouten betrokken bij steekpartij’

Dennis Schouten wordt verdacht van betrokkenheid bij een mesaanval zaterdagavond. Dat meldde Shownieuws zaterdagavond nadat Tubantia melding had gemaakt van het incident met de Glanerbrug in de gemeente Enschedé. De Gossip Talk-presentator zou een van de twee gewonden zijn.

De steekpartij werd veroorzaakt door een ruzie op het gemeentehuis. Het gebouw is geschorst voor onderzoek. Er is een arrestatie verricht door de politie. De regionale krant Tubantia heeft niet aangegeven wie het was.

Op Twitter vertelde Dennis Schouten van Glanerbrug aan een vraag van een volger dat het goed met hem ging. “Ik weet het. Mijn broer wordt momenteel ondervraagd.

De presentator vertelde zaterdagavond aan Shownieuws dat hij naar het ziekenhuis moest, maar zijn verwondingen niet ernstig vond, en dat zijn broer de hele avond bij hem was.

Lees verder
Advertisement

Trending