Connect with us

BN'ers

Zien: Is oude Mabel-rel de reden dat ex-premier Balkenende geen minister van Staat is?

Met de laatste onbevestigde berichten over prinses Mabel, die in een dolle bui Mark Rutte ooit zou hebben gestalkt (althans volgens een CDA-watcher), doemt een andere vraag op: waarom is premier Jan-Peter Balkenende nog steeds geen Minister van Staat?

De voormalig CDA-premier was acht jaar minister-president van Nederland, van 2002 tot en met 2010. Hij loodste Nederland door een onstuimige politieke periode en Harry Potter, de bijnaam van Balkenende destijds, ging de bankencrisis te lijf.

Balkenende overgeslagen

Tot dusver werd Balkenende overgeslagen voor de eretitel minister van Staat en het is gissen waarom er nooit een officiële voordracht is geweest. Er gaan verhalen dat Balkenende zich niet bepaald populair heeft gemaakt bij het Hof vanwege zijn stevige koers in de rel rond Mabel en Friso.

Jan-Peter Balkenende weigerde destijds parlementaire toestemming te vragen nadat bleek dat het stel de waarheid had verbloemd over de relatie tussen Mabel en crimineel Bruinsma. Mabel Wisse Smit en prins Friso vroegen geen toestemming voor hun huwelijk.

Huwelijk Mabel en Friso

Bovendien waren er indertijd ook spanningen rond het omstreden vakantiehuis dat de toenmalige kroonprins wilde laten bouwen op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Uiteindelijk lieten Willem-Alexander en Máxima het plan varen, mede vanwege de maatschappelijke druk. Maar dat ging niet van harte, er waren te veel praktische problemen.

Betaalt Balkenende een prijs voor zijn eigenzinnigheid als het gaat om de Oranjes? Is dat de reden waarom de CDA’er geen minister van Staat is?

Het staat vast namelijk wel vast dat er wel politici van minder kaliber zijn benoemd die NIET het allerhoogste ambt van minister-president hebben vervuld.

De premiers Ruud Lubbers en Wim Kok waren minister van Staat. Twee jaar geleden werden Winnie Sorgdrager (D66), die slechts vier jaar minister van Justitie was van 1994 tot en met 1998, Jaap de Hoop Scheffer (CDA) en Sybilla Dekker (VVD) voorgedragen én benoemd. Een dik jaar geleden viel Piet-Hein Donner (CDA) ook de eer te beurt. Ex-premiers Piet de Jong en Dries van Agt (beiden CDA) werden ook overgeslagen.

Minister van Staat is een eretitel

Ministers van Staat kunnen door de Koning worden geraadpleegd, bijvoorbeeld bij gecompliceerde staatsrechtelijke kwesties.

De procedure is als volgt: de ministerraad draagt een Minister van Staat voor. De Koning benoemt hem of haar. In de praktijk wordt er bij politieke partijen gesondeerd of ze kandidaten voor de ere-functie kunnen leveren.

Merkwaardig genoeg ontbrak Balkenende, inmiddels o.a. lid van de supervisory board van ING, steeds op de voordrachten. Is dat toeval? Weigerde de oud-premier de eretitel? Of wordt er een inschatting gemaakt of de handtekening van de Koning onder het koninklijk besluit wel wordt gezet?

Lees verder

BN'ers

Sterkte: Ernstige ziekte geconstateerd bij Martien Meiland

In het programma Beroemdheden in Behandeling in Nederland behandelt dr. Jozias Zwam bekende Nederlanders om van hun ziekte af te komen. Problemen bedreigen beroemdheden zelf en degenen om hen heen. Deze week is het de beurt aan spits Martien Meiland.

Volgens dokter Jozias Zwam heeft de kasteelheer een ernstige aandoening. Hij lijdt aan vrij ernstige mompelende verbale incontinentie. Om deze reden blijft hij nooit stil en zegt hij wat hij denkt. Gelukkig wordt hij behandeld door Dr. Jozias Zwam!

De familie Meiland maakt zich grote zorgen om Martien. Hij had tegenwoordig vaak pijn en de kasteelheer ademde ’s nachts soms zwaar.

De fragiele gezondheid ging niet goed met Meilandjes.

Borst

De aflevering van maandag laat zien dat dat niet geheel ongegrond is. Martien heeft ’s nachts soms pijn op de borst. De familie is bang voor de halo. Ik heb het niet meer benauwd, Maxime. Maar ik vind het niet leuk. ‘Ik weet gewoon dat het niet klopt. Ik voel het. Je voelt dit. Morgen ga ik naar de dokter.

Ziek?

Martien en Maxime speuren het internet af om erachter te komen wat er precies is gebeurd met de kasteelheer. Maar ja, dat is niet per se een goed idee want op internet vind je veel over enge ziektes. Martien: ‘O, Maxime is verschrikkelijk. Ik had dit helemaal niet moeten lezen. Ik denk dat ik ‘Heaven and Earth’ van Edsilia Rombley op mijn begrafenis zou willen hebben. Het kan ook gebeuren.

Martien Meiland is in behandeling

En raad eens, de dokter vond een oplossing voor zijn probleem. Helaas heeft Martien wat problemen en dit lijkt hem nog meer problemen te bezorgen!

Sterkte

Lees verder

BN'ers

Gordon onthult hoeveel kilogram hij is afgevallen

Gordon

De afgelopen tijd gooide Gordon het roer helemaal om. Enkele maanden terug bond hij de strijd aan tegen de overtollige kilootjes. Ondertussen is hij wel 20 kilo afgevallen. Maar toch snoept hij af en toe nog weleens iets. “Gisteren heb ik een hele zak M&M’s gegeten.”

Eerder, eind april, verklapte de presentator al dat hij vijf kilo was kwijtgespeeld. Daar komen nu nog eens vijftien kilo bij. Dat betekent dat hij zijn doel om 20 kilo af te vallen, ruimschoots heeft bereikt.

In een video op Instagram vertelt hij: “Dit is dus hoe 20 kilo eruitziet.” Gordon staat voor een spiegel in een kleedkamer en toont trots zijn slanke lichaam. “Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben.”

Alleen dierlijke producten

De presentator houdt zich aan een dieet met alleen maar dierlijke voedingswaren. “Het is wel even een dingetje, want ik ben dol op vegetarisch en ik ben de afgelopen jaren ook stukken minder vlees gaan eten. Dit is dus volledig de andere kant op.”

Toch speelt hij nog weleens vals. “,Ik moet zeggen dat ik gisteren naar de bioscoop ben geweest en een zak M&M’s heb leeggegeten. Dus ja, ik cheat af en toe wel. Maar ik ben zo ontzettend trots en blij dat het er allemaal af is. Dat mijn kleertjes weer lekker zitten en dat ik eindelijk een soort levensstijl heb gevonden die helemaal bij mij past.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door gordonheuckeroth (@gordonheuckeroth)

Lees verder

BN'ers

Yolanthe openhartig over grote droom van haar en Wesley

Yolanthe

Tijdens hun relatie hadden Yolanthe Cabau en Wesley Sneijder talrijke dromen. Zo wilden ze absoluut een restaurant openen op Ibiza. Yolanthe laat nu weten dat die droom nooit verwezenlijkt zal worden.

Het restaurant XaXa moest de trekpleister van het feesteiland worden. Mensen melden dat het restaurant de laatste tijd heel verlaten is.

Yolanthe geeft aan dat dit klopt. De presentatrice en actrice onthult: “’Ons eigen restaurant XaXa op Ibiza is al twee jaar gesloten. We doen even de deuren dicht en kijken hoe het loopt.’ Als je uit elkaar gaat terwijl je het samen runt, is het gewoon lastig.”

Is er nog toekomst voor het restaurant? “Daarna kwam corona en eigenlijk hebben we de knoop nog steeds niet doorgehakt. De ene keer willen we het verkopen, dan weer houden en heropenen.” Het heeft er alle schijn van dat het restaurant voorlopig gewoon dicht blijft.

Lees verder
Advertisement

Trending